Likier został stworzony przez Ambrożego Vermollen'a, XVI-wiecznego holenderskiego emigranta, który osiadłszy w Gdańsku, zajął się produkcją kardamonowego likieru wg własnej receptury. Kiedy w 1598 roku Vermollen uzyskał Gdańskie obywatelstwo założył w tym mieście fabrykę likierów którą nazwał "Der Lachs" (Łosoś) - od królewskiej ryby uważanej za symbol szczęścia i dobrobytu. Unikatowa kompozycja ponad 20 ziół i korzeni zapewnia likierowi wyjątkowy smak i aromat. Twórcy receptury udało się znakomicie połączyć zalety tak różnych składników, jak kardamon, kolendra, jałowiec, macierzanka, cynamon, lawenda, goździki czy anyż. Mieszał je ze specjalnie przygotowanymi płatkami czystego, 22-karatowego złota.

Znakomity likier cieszył się zasłużoną renomą, zdobywając tytuł:"Likier królów - król wśród likierów" i trafiał na stoły najznamienitszych wówczas postaci. Już w 1767 dostarczany był na dwór Katarzyny Wielkiej.

"Wybiera z nich największy kufel kryształowy
Dostał go Sędzia w darze od księdza Robaka,
Wódka to gdańska, napój miły dla Polaka"
Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz" księga IV


Receptura likieru była przekazywana z pokolenia na pokolenie i obecnie jej właścicielem jest graf von Hardenberg, właściciel fabryki likierów w Niemczech. Wszystkie składniki proporcje kolejność i sposób łączenia po dzień dzisiejszy są tajemnicą firmy. Obecnie likier produkowany jest według starej receptury w miejscowości Norten-Hardenberg.
Według jednej z gdańskich legend to właśnie Neptun przyczynił się do powstania słynnej gdańskiej nalewki Goldwasser. Oburzony, iż do fontanny wrzucane są monety, które zapchają fontannę, uderzył trójzębem w wodę i rozbił złoto w drobne płatki, które odtąd zdobią swym blaskiem wspaniały ziołowy likier.